Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
Hebt u een andere vraag? Onze specialisten staan voor u klaar.
  • Hoe kom ik er achter of er een testament is opgemaakt?

    Uw i-executeur specialist doet navraag bij het Centraal Testamentenregister naar het bestaan van een testament.

  • Wie erft indien er geen testament is?

    De wet bepaalt in welke volgorde de erfgenamen worden opgeroepen. Er worden vier groepen onderscheiden.


    1. echtgenoot/geregistreerd partner en kinderen

    2. ouders, broers en zussen

    3. grootouders

    4. overgrootouders


    Zolang er in de ene groep nog een erfgenaam is, komt een volgende groep niet aan bod.


    Met uitzondering van de echtgenoot heb je te maken met plaatsvervulling. Dat betekent dat afstammelingen van een overleden kind, broer of zus, grootouder of overgrootouder in hun plaats komen. 

  • Kan ik (één van) mijn kinderen onterven?

    Het is niet mogelijk om een kind compleet te onterven. De wet bepaalt dat een kind altijd recht blijft  houden op een diens kindsdeel, de zgn. legitieme portie. Deze portie is gelijk aan de helft van wat het kind had geërfd zonder testament. 

  • Wat is het verschil tussen een erfgenaam of legataris?

    Een erfgenaam (volgens de wet of benoemd in een testament) krijgt een percentage of breukdeel van de nalatenschap. 


    Een legataris (de persoon die het legaat krijgt) krijgt een vast bedrag in geld of bijvoorbeeld een schilderij, sieraad of woning. 


    Erfgenaam kun je zijn volgens de wet of krachtens een testament; legataris van een geldbedrag alleen door een testament.

  • Kan ik iemand door middel van een handgeschreven codicil geld of goederen nalaten?

    Het nalaten van een geldbedrag in een handgeschreven codicil is niet geldig. In een codicil kan alleen een legaat worden opgenomen van goederen zoals meubels of sieraden.

  • Welke keuzemogelijkheden heb ik als erfgenaam?

    Een erfgenaam dient volgens het Nederlandse erfrecht een keuze uit de volgende drie mogelijkheden te maken:


    1. 

    Zuiver aanvaarden; De erfgenaam aanvaardt de nalatenschap en is, samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard, aansprakelijk voor eventuele schulden.


    2. 

    Beneficiair aanvaarden; De erfgenaam aanvaardt de nalatenschap onder voorbehoud en wordt nimmer aansprakelijk voor eventuele schulden. Wel deelt deze mee in een positief eindsaldo.


    3. 

    Verwerpen; De erfgenaam krijgt niets uit de nalatenschap en is ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.

  • In welke situatie is beneficiaire aanvaarding verplicht?

    Wanneer een erfgenaam minderjarig is of wanneer een erfgenaam onder bewind staat, dan is het wettelijk verplicht om namens deze erfgenaam de nalatenschap beneficiair te aanvaarden.  In dit geval dient de volledige nalatenschap beneficiair te worden afgewikkeld. 


    Door het volgen van de wettelijk voorgeschreven procedure worden de belangen van deze erfgenaam beschermd.  

  • Worden mijn kinderen erfgenaam als ik de erfenis verwerp?

    Ja, dat is het geval indien er geen testament is. Als u een erfenis verwerpt, komen uw kinderen voor u in de plaats. Ook zij kunnen de erfenis verwerpen. 


    In het geval de kinderen minderjarig zijn, moet u daartoe eerst een machtiging aanvragen bij de kantonrechter. Hij geeft deze als hij vindt dat de verwerping in het belang is van de kinderen.

  • Kan ik mijn keuze qua aanvaarding herzien?

    Nee, zodra u een keuze hebt gemaakt en deze in een verklaring van erfrecht of rechtbankakte is vastgelegd, dan staat deze vast en kunt u hier niet meer op terug komen.

  • Op welke informatie heb ik als erfgenaam recht?

    Erfgenamen zijn verplicht elkaar alle gegevens te verstrekken die voor de bepaling van hun erfrechtelijke posities van belang zijn. Een juiste inschatting kunnen maken van wat u erft, valt daar zeker onder.

  • Is het verstandig goederen snel te verdelen of uit het huis van de overledene mee te nemen?

    Wanneer er nog twijfel is of de nalatenschap veilig zuiver kan worden aanvaard, dan is het onverstandig om tot het verdelen of meenemen van goederen over te gaan. 

    Hiermee verricht u een zgn. daad van aanvaarding en wordt u geacht de nalatenschap zuiver te hebben aanvaard.


    En wellicht blijkt één van de erfgenamen in de omstandigheid te verkeren dat een beneficiaire afwikkeling verplicht is. Ook qua verdeling van goederen dienen er dan voorschriften te worden gevolgd. 

  • Moet ik naar de notaris?

    In een aantal gevallen is een bezoek aan de notaris onnodig. Dit hangt af van (een combinatie van) factoren zoals de aanwezigheid van een testament, de samenstelling van de erfgenamen, de hoogte van het banksaldo en de aanwezigheid van een eigen woning.


    Het is verstandig om u zo snel mogelijk door één van onze specialisten te laten voorlichten. Daarmee voorkomt u wellicht onnodige kosten.

  • Wat is mijn recht als onterfd kind?

    Je kunt als onterfd kind een beroep doen op jouw wettelijk erfdeel de zgn. legitieme portie. Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven.


    Als onterfd kind heb je recht op alle informatie die je nodig hebt om te bepalen hoe hoog jouw erfdeel is.

  • Moet ik iets doen wanneer ik onterfd ben?

    Een onterfd kind kan zelf bepalen of hij of zij een beroep doet op zijn/haar legitieme portie. Het is wel belangrijk om dit binnen vijf jaar na het overlijden schriftelijk aan de erfgenamen of executeur kenbaar te maken.

  • Heb ik recht op rente wanneer mijn erfdeel, door het overlijden van de langstlevende, opeisbaar wordt?

    In veel oude testamenten staat de bepaling opgenomen dat er een rente verschuldigd is vanaf de dag van overlijden tot de dag van betaling. Dit wordt berekend naar de wettelijke rente voor consumenten, geldend over ieder kalenderjaar waarover dit berekend dient te worden.


    Wanneer er geen testament bestaat, dat stelt de wet dat de langstlevende rente dient te vergoeden welke gelijk is aan de wettelijke rente minus 6 procent. 

    Voor het laatst in 2002 bedroeg de rente 7 procent en er zou daarmee 1 procent verschuldigd zijn geweest. 

    Doch vanaf het moment dat in 2003 het nieuwe erfrecht is ingevoerd was de rente minder of gelijk aan 6 procent en daarmee zijn de vorderingen van kinderen in de praktijk al vanaf 2003 renteloos.

  • Wat dient er met de tenaamstelling van de auto te gebeuren?

    Een voertuig dient binnen vijf weken na het overlijden van de kentekenhouder overgeschreven te worden. Het is een wettelijke verplichting dat een erfgenaam het voertuig binnen deze periode op zijn of haar naam overschrijft, danwel dat het voertuig op naam van een koper wordt overgeschreven.

  • Binnen welke termijn dient er aangifte erfbelasting te worden gedaan?

    Het doen van aangifte erfbelasting dient binnen 8 maanden na het overlijden van de erflater plaats te vinden. 

  • Hoeveel erfbelasting dient er betaald te worden?

    De te betalen erfbelasting en de vrijstellingsgrens is afhankelijk van uw relatie ten opzichte van de overledene.  Het tarief en de vrijstellingsgrens erfbelasting treft u op deze site aan.

Geen antwoord op uw vraag aangetroffen? Stuur ons een bericht.

Share by: